Een held is dood

Rotterdam, maandag – Bo Diddley is dood. Vandaag thuis overleden, 79 jaar oud. Tot in mei vorig jaar heeft hij nog opgetreden, daarna werd het kwakkelen. Een beroerte, een hartaanval, dotteren. Hartfalen was ook de oorzaak van zijn dood.
De invloed van Bo Diddley, die eigenlijk Ellas McDaniel 1) heette, kan moeilijk worden overschat. Hij was een van de aartsvaders van de rock’n’roll en specialiseerde zich al in die opwindende beat die voor altijd zijn naam zal dragen, voordat Elvis de zwarte muziek voor een blank publiek ontkurkte. So to speak.
Necro op Rolling Stone.com.

1) Verlaat commentaar van Don Zijlstra: Bo heette bij zijn geboorte Ellas Bates (naar zijn vader Eugene Bates), maar werd al na een half jaar xe2x80″ bij gebrek aan financixc3xable draagkracht van zijn vijftienjarige moeder (Ethel Wilson) xe2x80″ overgedragen aan haar first cousin Gussie McDaniel. Toen Gussie’s echtgenoot overleed, woonde zij in bij familie. Deze verhuisde niet veel later naar Chicago en Gussie was te zeer van hen afhankelijk om met haar kroost in McComb, Mississippi achter te blijven. In de Windy City kon zij de circa zevenjarige Bo slechts op de school van haar voorkeur geplaatst krijgen wanneer haar band met hem zou blijken uit hun beider naam, die zij daartoe liet veranderen van Ellas Bates in Ellas B. McDaniel.
Ook in de oorsprong van de naam Bo Diddley schuilt een verhaal (zoek onder: ‘diddley bow’), maar dat is elders al vaak en uitvoerig gedocumenteerd.
(16 juni 2008)

Een gedachte over “Een held is dood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s