Feyenoordsupporters uitgezwaaid

Foto_13_klein

Rotterdam, woensdag – Deze foto kreeg ik toegemaild door Peter van der Klooster. Ik denk dat het zijn vader is die de foto op 4 mei 1963 maakte. Op die dag vertrokken twee stoomschepen, de Waterman en de Groote Beer, met zestienhonderd Feyenoordsupporters aan boord vanaf de Lloydkade naar Lissabon. Feyenoord moest daar uitkomen tegen Benfica in de return van de halve finale om de Europacup.
Om twee redenen is deze foto van Piet van der Klooster voor mij bijzonder. Wie mij kent, zal het niet verbazen dat beide redenen niet voetbalkundig van aard zijn.
Reden 1 is dat mijn vader als dienstplichtig militair op de Waterman had gezeten, in 1948 naar Indixc3xab toe of twee jaar later terug naar huis. Ik kan het hem niet navragen, maar hoe het ook zij: de naam de Waterman heeft voor mij nog altijd een magische klank. Iets uit een mythische vxc3xb3xc3xb3rtijd. (Misschien is het schip op de foto juist de Groote Beer.)
Reden 2 is natuurlijk het spandoek met ‘Het Vrije Volk’ erop. Het Vrije Volk was toen misschien nog net of al net niet meer de grootste krant van Nederland.
Foto’s van het vertrek van de supporters zijn de komende drie maanden te zien in restaurant Wijn en Water aan de Lloydkade, precies de plek waar de foto’s vijfenveertig jaar geleden zijn gemaakt.
Benfica won op 8 mei 1963 in Lissabon met 3-1.

2 gedachtes over “Feyenoordsupporters uitgezwaaid

  1. Beste Frank!

    Ik was onlangs nog op dat pleintje met dat mooie Logis de France. Sommige goede dingen blijven, net als Cuby + Blizzards: de tweede Missie is uit. Stuur adressen, bel me: 06-53393323!

    Jeroen Wielaert

  2. De foto hierboven is inderdaad de Waterman. Deze heeft andere details,dan de Groote Beer hoewel het toch zusterschepen waren. Met niet te vergeten, de Zuiderkruis. Op de 14e mei 1963,had ik het genoegen mij in te schepen op de Waterman teneinde het Jeugdfestival, Een oerbegin van wat nu het Cultureel Jongeren Paspoort heet, mee te maken, wat tot en met 18 mei zou duren. De 18e mei voeren wij het zeegat uit voor een kustreisje tot ter hoogte van Noordwijk,waarbij wij ook het zendschip van Radio Veronica passeerden Een belevenis wat je je verdere leven nooit meer vergeet. En de naam Waterman doet mij steeds weer aan die prachtige tijd herinneren,en heeft inderdaad iets magisch uit lang vervlogen tijden, alweer 45 jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s