Sterren zien

Amsterdam, woensdag – Wat is het met sommige bochten in sommige rivieren?
Je zou kunnen zeggen dat bochten het wezenskenmerk zijn van rivieren, maar dat maakt de vraag des te prangender: hoe komt het dan dat de ene bocht je ontroert, terwijl een andere je helemaal niets doet?
In mijn geval heeft het misschien te maken met mijn afkomst: Dordrecht, gelegen in de knik van Beneden Merwede en Oude Maas met de daar haaks op staande Noord voor het dramatisch effect.
Ook het gezicht op de Nieuwe Maas bij Rotterdam, gezien naar het westen, ongeveer ter hoogte van het Shellstation aan de Maasboulevard, is spectaculair. Ik heb de bocht gezien die de Mississippi maakt bij New Orleans, maar een van de mooiste bochten is misschien die van de Rhxc3xb4ne bij Arles.
Subliem.
Vanmiddag stond ik bij die bocht – in Amsterdam. Ik stond voor het schitterende schilderij Sterrennacht boven de Rhône bij Arles, een van de werken die deel uitmaken van de tentoonstelling Vincent van Gogh en de kleuren van de nacht die in het Van Gogh Museum is te zien.
Van Gogh schilderde de rivier met de weerkaatsing van de lichtjes langs de kaden in het water en een majestueuze sterrenhemel erboven, waarin duidelijk zichtbaar het Steelpannetje a.k.a. de Grote Beer. Volgens firmamentkundigen, die er allerlei berekeningen op hebben losgelaten, is deze sterrennacht niet conform de astronomische werkelijkheid omdat de vastgelegde constellatie zich niet op dat moment aan die hemel heeft voorgedaan, maar dat paar op de voorgrond zal Van Gogh ook wel hebben verzonnen.
Hoe dan ook: ik was geroerd door het schilderij, meer dan door het nog veel beroemdere Sterrennacht dat op de affiches (en de de plastic tassen) van het Van Gogh Museum staat afgebeeld. Misschien door die bocht in de rivier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s