Bob Dylan? Kerstalbum?

La Jouannière, dinsdag – Of het waar is, weet ik niet, maar het staat vandaag in The International Herald Tribune, de beste krant die je kunt krijgen als je op buitenlandse krantenstalletjes bent aangewezen (voor zover ze daar niet de echte The New York Times hebben dan), en die heeft het weer van de website Isis,doorgaans zeer goed geïnformeerd: Bob Dylan komt eind dit jaar met een kerstalbum.

Er worden zelfs al enkele titels genoemd: Here comes Santa Claus, I’ll be home fore Christmas, O, little town of Bethlehem.

Wat nu weer?

Het is natuurlijk nietde eerste keer dat Bob Dylan een verrassende stap in zijn carrière zet. Het begon al toen hij van akoestische folk overging op electrische rock’n’roll. Na wat nog steeds wordt beschouwd als het hoogtepunt in zijn oeuvre, het dubbelalbum Blonde on blonde (1966), kwam hij na een periode van stilte (motorongeluk?) met het veel soberder, maar prachtige John Wesley Harding waarna het met Nashville skyline ineens voluit country werd wat Dylan deed. Ook prachtig trouwens. Op het daaropvolgende album ontpopte Dylan zich tot ieders verbazing als een soort crooner.

Enfin, de grootste en meest omstreden carrière-move was natuurlijk die van begin jaren tachtig toen kort na elkaar drie platen verschenen waarop Bob Dylan de lof zong van de Here Jezus, voor menig fan het einde. Ik bedoel: dat deed de deur dicht.

Achteraf kun je die elpees misschien beschouwen als stijloefeningen. Er staan enkele mooie gospels op, maar het is nog steeds moeilijk te geloven dat Dylan helemaal achter de zo voor de eo geschikte boodschap stond of staat. Hij lijkt het zelf te zien als een periode waarin hij als kunstenaar verkeerde, zoals Picasso zijn blauwe periode had.

En dan nu, nu Dylan alweer meer dan tien jaar helemaal terug is, coherente platen maakt, onvermoeibaar op tournee is en zijn fans verraste met een boek (Chronocles,Volume 1 – waar blijft hetvervolg?) en honderd afleveringen van het radioprogramma Theme Time Radio Hour, ineens een kerstplaat?

Ik kan bijna geen genre bedenken waaraan ik een groter hekel heb. Dus laat het maar liever niet waar zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s