Geitjes en de wolf

L1080831

<!– /* Font Definitions */@font-face {font-family:"Times New Roman"; panose-1:0 2 2 6 3 5 4 5 2 3; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:50331648 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:NL;}table.MsoNormalTable {mso-style-parent:""; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}@page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;}div.Section1 {page:Section1;}–>

???, dinsdag xe2x80″ Heeft hethier een naam? Ik ben vergeten het te vragen. We zijn op zoxe2x80x99n drie gradenzuiderbreedte, ergens in het noorden van Tanzania, in het gebied van de Maasai.Van achter ons blaast een kille savannewind over het vuur waarop eerder vanavondhet vlees van drie versgeslachte geitjes werd geroosterd. In onze shukaxe2x80x99s, dekleurrijke omslagdoeken waardoor je de Maasai al van grote afstand in debruine, dorre vlakte ziet aankomen, zitten we te rillen onder de majestueuzeacacia net buiten het huttendorp.

Onze gastheren hebbengedanst en gezongen rond het vuur, met hun stokken de maat slaand op de hardebodem. Ik zie ons dat voorbeeld niet volgen.

Om hier te komen hebbenwe ons, komend vanuit Arusha, een paar uur door elkaar laten rammelen in een Landrover.Langs wat doorging voor de weg zagen we een houten schoolgebouw waarMaasai-kinderen omheen renden. In een dorp met houten gebouwtjes langsonverharde straten stond een satellietschotel recht naar boven gericht. Tegeneen paal had iemand een fiets geparkeerd. Zomaar midden in het land liep soms eeneenzame Maasai: hij kwam ergens vandaan en ging ergens heen. Andere Maasaihoedden kuddes mager rundvee, geiten, schapen.

Meteen na aankomst inhet dorp, een boma zoals dat hier heet, werden de vrouwen in het gezelschapgescheiden van de mannen. Vrouwen mogen niet aanwezig zijn bij het slachten. Degeiten werden eerst gesmoord, dan de keel doorgesneden. Als ze zijnleeggebloed, wordt vakkundig de hele buikinhoud weggehaald. De man die hetsnijwerk uitvoert met een angstaanjagend lang mes, steekt een van de niertjesin zijn mond. Gelukkig wordt ons geen bloed te drinken aangeboden.

Het is misschien doorhet opensnijden van de beestjes die net nog dachten dat het maar eenspelletje was, dat wij na het eten op het idee komen om bij het vuur hetsprookje van Roodkapje te vertellen. Ik praat met de wind mee, de vertalingkomt tegen de wind in. Tegen de tijd dat de wolf met stenen in zijndichtgenaaide buik in de put wordt geworpen, klinkt gelach.

Dan is het tijd om te gaan slapen. Onder eenuitzinnige sterrenhemel lopen we de boma in waar we over de hutten worden verdeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s