Ramses Shaffy voor het laatst

<!– /* Font Definitions */@font-face {font-family:"Times New Roman"; panose-1:0 2 2 6 3 5 4 5 2 3; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:50331648 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:NL;}table.MsoNormalTable {mso-style-parent:""; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}@page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;}div.Section1 {page:Section1;}–>

Rotterdam, dinsdag xe2x80″ Watal een prachtige bijeenkomst was, de feestelijke uitreiking van deLaurenspenning aan Sander de Kramer, donderdagavond in de Laurenskerk, krijgtdoor het overlijden van Ramses Shaffy vanochtend een bijzonder randje. Hetblijkt de laatste keer te zijn geweest dat Shaffy in het openbaar optrad: hijspeelde een nummer op de vleugel.

Toen Sander beginseptember in een Rotterdams cafxc3xa9 hoorde dat hem de Laurenspenning was toegekenden dat hij bijgevolg zijn invloed mocht doen gelden op de samenstelling van hetfeestprogramma, was de eerste naam die hij noemde die van Ramses Shaffy. Sanderis een groot fan van Ramses, xe2x80x98Laat mexe2x80x99 beschouwt hij als zijn lijflied.

Het leek mij toen in datcafxc3xa9 xe2x80″ ik maak deel uit van het bestuur van stichting De Laurenspenning; mijviel de eer te beurt om samen met voorzitter Taco Noorman Sander te vragen ofhij de onderscheiding wilde accepteren xe2x80″ een niet erg realistische optie, omdatShaffy al jaren in breekbare conditie in een verpleeghuis woonde.

Maar dan ken je Sander niet. Dus Ramses was ergewoon, onder de hoede van de jongens van Alderliefste, de band die met eenpaar nummers van hem de uitreiking luister bijzette. Broze man. Zingen gingniet meer, pianospelen wel. Zijn ogen twinkelden toen hij werd toegeklapt, eenbreekbare glimlach om de mond die ooit die mooie liedjes zong. Zijn laatsteoptreden. Ondersteund schuifelde hij terug naar zijn stoel op de eerste rij. Tijdens de borrel zat hij daar nog steeds. Ik bedankte hem namens het bestuur en kreeg een zachte, warme hand.

Sander de Kramer werd in NRC Handelsblad van gisteren uitvoerig geportretteerd door Mark Hoogstad. Beeldverslag van de uitreiking van de Laurenspenning 2009 van TV Rijnmond. De oorkonde die bij de Laurenspenning hoort.

Een gedachte over “Ramses Shaffy voor het laatst

  1. Theo Kleij? Van de insecten-sekte? Dat was onze jeugd, Frank. Dat waren nog eens tijden. Toen had je helemaal geen nachtradio. Of wel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s