Houd het kort

La Jouannière, vrijdag – In De avonden legt Frits van Egters uit hoe je een verhaal moet vertellen: ‘Net als een krantenbericht. Eerst alles kort samengevat, dan het hele verhaal uitvoerig.’ (Bladzijde 126, Verzameld werk, deel I, 1998.)

Op bladzijde 186 van de voortreffelijke biografie van Gerard Reve door Nop Maas wordt gememoreerd dat de schrijver in zijn tijd bij Het Parool veel heeft geleerd: ‘Vooral het Wat, Waar en Hoe, dat zijn gulden regels, ook voor een echte schrijver. En ook, dat als je iets met 44 woorden kan zeggen, dan moet je er geen 60 gebruiken.’ (Hier zou ik de woorden ‘dat’ en ‘dan’ hebben geschrapt – dat zijn er weer twee minder.)

Overigens hield de verslaggever Van het Reve zich niet altijd aan die gulden regels van de journalistiek. Maas citeert het begin van een reportage over het droogmalen van Walcheren waarvan in oktober 1944 door de geallieerden de dijken waren gebombardeerd. Dat verhaal begon zo: ‘Uit de grijsgroene zee, die zich aan den horizon verliest in een staalkleurige wolkbank, verheffen zich geruischloos witgekuifde brandingrollers, om in statige loomheid op het eiland Walcheren aan te schuiven, maar zij loopen met donderend geraas te pletter tegen de dijken, want de tijden zijn voorbij, dat het water in woedende golven door gapende gaten het land achter de dijken binnenkolkte.’

Het verhaal stond op 7 december 1945 in Het Parool. Twee jaar later bewees Reve met zijn debuut heel wat beknopter te kunnen schrijven.

19451207 Het Parool Gerard Reve speciale verslaggever

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s