Jonge Mulisch betast door pater

Rotterdam, vrijdag – Volkskrant Nieuwsalert in mijn e-mail: Hans van Mierlo overleden. Via uitzending gemist kijk ik naar Nova: Twan Huys belt met Harry Mulisch. Na de korte introductie valt het stil en is even de ingesprektoon hoorbaar.
Onmiddellijk daarna Pauw & Witteman: daar zit Harry Mulisch aan tafel.
Ik denk dat het zo gegaan is: Mulisch wacht tien minuten aan de telefoon tot hij aan de beurt is; juist als dat het geval is, staat de taxi voor de deur die hem naar Studio Plantage moet brengen, dus Harry hangt op.
Ook in Pauw & Witteman momenten die niet waren voorzien: Alexander Pechtold die op de vraag of hij in de volgende uitzending te gast wil zijn, zegt: ‘Eh…, laten we alles op zijn tijd, daar praten we nog over’; Harry Mulisch die bij het gesprek over seksueel misbruik in de katholieke kerk blijft zitten omdat hij ook zoiets heeft meegemaakt; Jan des Bouvrie die tijdens de ‘zappservice’ naar de wc is gegaan en na die korte pauze nog niet terug is.
Ik kan me voorstellen dat je het als eindredacteur van dat soort dingen erg warm krijgt.
Harry Mulisch, die zoals bekend de tweede wereldoorlog niet zozeer heeft meegemaakt als wel de tweede wereldoorlog is, eist nu ook zijn rol op in de discussie over wangedrag binnen de katholieke kerk. Toen hij op zijn tweeëntwintigste in een katholiek ziekenhuis in Haarlem ontwaakte na een blindedarmoperatie, zat een pater aan hem te frunniken. ‘Ik had het idee dat zoiets gewoon was. Dan moet je maar niet in een katholiek ziekenhuis gaan liggen.’ Mulisch had tot onlangs niet meer aan het voorval gedacht, zei hij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s