Nieuwe tuinslang

Nieuwe tuinslang
La Jouannière, zondag – Klein slangetje in de tuin, een exemplaar van naar schatting vijftien, twintig centimeter maar met de onmiskenbare kop van een slang en de bijbehorende gespleten tong – in dit geval een kwestie van millimeters. Het lukte ons om het dier in een jampotje van Bonne Maman (bosbessenjam) te vangen om hem nader te bestuderen.

Elseviers basis natuurgids (1985) uit de kast gepakt: daarop prijkt hij nota bene op de voorkant. Geen twijfel mogelijk: het is een adder (vipera berus). ‘De jongen worden midden in de zomer direct na het leggen van de eieren geboren,’ zegt Elsevier. Gezien de geringe lengte (adders kunnen zo’n vijfenzestig centimeter lang worden) moet dit een jonkie zijn, maar omdat het nog geen zomer is kan het niet anders of dit is er een van vorig jaar. Hoe snel groeit een slang eigenlijk?

De zigzagtekening komt helemaal overeen met die in de gids, alsof adders geen individuele kenmerken hebben. Ook de ogen zijn precies als op het plaatje.

‘Beet behoorlijk giftig,’ waarschuwt de gids, ‘giftig’ in vet. Maar deze adder heeft nog heel kleine tandjes, zag ik toen hij zijn bek opensperde, naaldjes meer. En wat is ‘behoorlijk giftig’? Word je er ziek van, krijg je een bult, ga je dood? Dat zegt Elsevier er niet bij.

Na uitvoerige bestudering hebben we het beestje in het naburige weiland gegooid zodat hij verder kan groeien tot volwassen adder. Hopelijk houdt hij geen trauma over aan zijn kortstondig verblijf in ons jampotje.

3 gedachtes over “Nieuwe tuinslang

  1. Had ik je meteen kunnen vertellen hoor, dat dat een adder is. Volgens mij is dat trouwens de enige slang die in NL voorkomt. In theorie kunnen ze je doodbijten, dat lijkt me best behoorlijk giftig. (als je nog illustraties nodig hebt hou ik me trouwens aanbevolen. Honger.)

  2. Ben zelf in mijn jeugd gebeten toen ik er eentje wilde “melken”.Stelt niet veel voor.
    Kleine kinderen er niet mee laten spelen.
    Had zelf meer last van een wespensteek…
    We hadden een “adderkuil” ingericht en vingen er tientallen op aan adderheidje in Papenvoort.
    Ik praat wel over 50 jaar terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s