De gevoelige snaar

Over Sondheim
Rotterdam, donderdag – Zelden heb ik zo kernachtig omschreven gezien wat kunst, muziek in dit geval, preciezer gezegd de muziek van Stephen Sondheim, met je kan of misschien wel moet doen als vanochtend in het stuk 'Hearing with the Heart' van Joe Nocera in The New York Times. De auteur schrijft de column 'Business Talk' voor de krant, zijn liefdesverklaring aan het werk van Sondheim is een uitstapje naar het kunstkatern.

Het gaat mij nu niet om Sondheim, hoewel ik het werk dat ik van hem ken – West Side Story natuurlijk, dat hij samen met Leonard Bernstein schreef; Sweeney Todd – bewonder.

Joe Nocera haalt zijn dochter Kate aan die hem verwijt dat hij zich voor haar emotioneel ontoegankelijk houdt. De muziek van Stephen Sondheim stelt hem in staat 'dingen te voelen waar hij in de rest van zijn leven' (dus buiten die muziek) bang voor is.

Dat is het wonderlijke van kunst die je raakt: je voelt iets wat je diep hebt weggestopt of iets waarvan je niet eens wist dat je het in je had. Het clichxc3xa9 spreekt van 'de gevoelige snaar'. Clichxc3xa9s kloppen bijna altijd. Het overkomt je. Ik had het vorig jaar toen ik voor het schilderij 'Sterrennacht' van Vincent van Gogh stond en het gebeurt nog altijd bij sommige liedjes van The Beatles of van Bob Dylan, met name als ik alleen in de auto zit mee te brullen. Ook in een roman kun je soms ineens een passage hebben die je aangrijpt.

De beste kunst grijpt je bij je kladden en je ertegen verzetten is onmogelijk. Ik denk dat het dat is wat Joe Nocera bedoelt. Ik denk ook dat het dat is wat we in kunst zoeken, dat dat de thrill is, waarbij moet worden opgemerkt dat die het grootst is bij de eerste confrontatie. Ik zou willen dat ik nog nooit iets van The Beatles had gehoord, of met andere woorden: dat elke keer als ik een liedje van The Beatles (of Bob Dylan, of The Rolling Stones, of The Kinks. Of noem maar op) hoor het voor het eerst is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s