De daken van Parijs

Daken van Parijs

Rotterdam, woensdag – Geen stad heeft zulke mooie daken als Parijs. Dat blijkt maar weer eens uit deze foto.

Of eigenlijk is het niet xc3xa9xc3xa9n foto, maar een montage van enkele honderden foto's. Om het nog preciezer te zeggen: dit is maar een uitsnede van een panoramafoto die is samengesteld uit in totaal 2346 individuele foto's die op 8 september vorig jaar in een tijdsbestek van tweexc3xabnhalf uur werden gemaakt vanaf de toren van de Saint Sulpice in het zesde arrondissement. Al die foto's vormen een gigantische panoramafoto van Parijs, met zijn zesentwintig gigapixels (meer dan 33 miljoen pixels) volgens de makers de grootste foto die op internet te vinden is.

Paris-26-gigapixels-klein Het panorama bestrijkt een hoek van meer dan honderdtachtig graden en laat Parijs zien vanaf de Eiffeltoren in het westen, via de Sacrxc3xa9 Coeur in het noorden tot en met het Panthxc3xa9on in het oosten.

Door het immense aantal pixels is het mogelijk om tot op de kleinste details in te zoomen. Een beetje voyeur kijkt bij duizenden Parijzenaars naar binnen. Op de trappen van de Sacrxc3xa9 Coeur in de verte zie je de toeristen genieten van de zon. Je komt ook gekke dingen tegen: wat doen die dertien politie- of brandweermannen op dit koperen dak in de buurt van het Grand Palais?

Daken Parijs brandweerlui

4 gedachtes over “De daken van Parijs

  1. Wout Woltz verkwanselde destijds de prachtplek aan de Witte de Withstraat voor die doodlopende weg tegen de A20 ver buiten het leven zelf. Opeenvolgende hoofdredacteuren beloofden bij hun aantreden steeds te verhuizen, en dat was dan het laatste wat je ervan hoorde. Voor onze paper-of-record, de enige papieren krant die over 5 jaar misschien nog zal bestaan, is Den Haag de enig juiste stad. Ik zal de Posthoorn blijven prefereren boven een NRC Grand Café, al zie ik daar een vrijwel volledige redactie vrij snel verzuipen. ;o)

  2. NRC had een Grand café. Toen het nog kantoor hield aan de Witte de With! Cafe De Schouw! Na het zakken van de krant wist de barman het nieuws van de dag al snel te filteren uit de jeneververhalen van de journalisten. Een klein Grand Cafe, maar wel een plek waar de lezers binnenliepen. Jammerjammerjammer en een eeuwige zonde dat centrum Rotterdam niet plek kan bieden voor de nieuwe behuizing.

  3. Waar vroeger NRC gevestigd was, aan de Witte de Withstraat, houden wij sinds een klein jaar kantoor. De tweede verdieping, bereikbaar via de Eendrachtsstraat, is nu een bedrijvenverzameletage. Als ik uit het raam kijk, zie ik De Schouw. Via een wenteltrap kunnen we naar een vervallen kantoortje dat eenzaam op het dak staat; ik heb horen zeggen dat dat het kamertje van Heldring werd genoemd. Beneden ons, op de eerste etage, wordt gewerkt aan een nieuw Grand Café dat volgend jaar open moet gaan. Lijkt me dé plek voor NRC om lezers te ontmoeten.

  4. Gezien de geboorte van de krant is een plek tussen Rotterdam en Amsterdam zo gek nog niet. Kun je ook rustig de hooligans van beide steden op de redactie uitnodigen voor een bewogen discussie over Engelse en Duitse rechts-radicalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s