Georganiseerde gelduitdezakklopperij

Kvk Rotterdam, zaterdag xe2x80″ Om de een of andere reden ben ik lid van de Kamer van Koophandel. Of nee, niet om de een of andere reden, ik ben lid van de Kamer van Koophandel omdat dat moet.
Van de wet, je weet wel.
Als je vroeger als freelance-journalist vrijwillig lid wilde worden van de Kamer van Koophandel, dan kon je hoog of laag springen, maar omdat je een vrij beroep uitoefende, ging het mooi niet door.
Kennelijk is journalist geen vrij beroep meer. Of je je journalistieke activiteiten nu ontplooit onder het mom van een v.o.f., een maatschap of als eenmanszaak xe2x80″ lid worden zal je. Waarom? De enige reden die ik kan bedenken is dat de Kamer van Koophandel dan jaarlijks de wettelijk verplichte bijdrage kan vorderen. Ja, hoor, vandaag lag de factuur in de bus. Toch weer even xe2x82xac 95,24 dokken. Dat bedrag is inclusief xe2x82xac 6,60 xe2x80x98SER-opslagxe2x80x99.
SER-opslag?
Even bij de FAQxe2x80x99s gekeken: xe2x80x98De Sociaal Economische Raad speelt een belangrijke rol in het overleg over economische vraagstukken tussen de sociale partners en de overheid. De financiering van dit instituut verloopt via een opslag op de heffing van de Kamer van Koophandel. De ondernemer is verplicht deze opslag te betalen.xe2x80x99
Hm.
De overige xe2x82xac 88,64 betaal ik voor:
xe2x80xa2 registreren: uitvoering van de Handelsregisterwet;
xe2x80xa2 informeren: voorlichting geven aan het bedrijfsleven via website, magazine, brochures of een persoonlijk gesprek;
stimuleren van de regionale economie.
Die informatie haal ik van de site want in de factuur lees je daar niets over. Op de site vind je zelfs uitgesplitst wat je per xe2x80x98taakxe2x80x99 betaalt: xe2x82xac 26,64 voor registreren, xe2x82xac 28,48 voor informeren en xe2x82xac 33,52 voor stimuleren.
Ik zou denken: dat registreren, als dat dan per se moet, is iets eenmaligs. Hoezo moet dat elk jaar worden betaald? Wat het informeren betreft: ik hoor nooit iets van die gasten en als ze je een rekening sturen moet je de informatie dus zelf opzoeken. En stimuleren van de regionale economie? Wat moet ik me daarbij voorstellen? Ik maak, zeker nu ik als lid van de Kamer van Koophandel en dus als ondernemer (of andersom) voor vol word aangezien, ook deel uit van de regionale economie en nog nooit heb ik me door de Kamer van Koophandel gestimuleerd gevoeld.
Wel bestolen.

3 gedachtes over “Georganiseerde gelduitdezakklopperij

  1. hee, daar kijk ik van op.
    Vrij beroep of niet, de fotograaf moest er ook aan geloven een aantal jaren terug maar deze betaald xe2x82xac 46,52.
    Waarschijnlijk omdat ik er minder woorden aan vuil maak?

  2. De KvK is simpelweg een regeltje in het economische spelletje. Mooi instrument om een poule te crexc3xabren en medestanders met een baantje te belonen. En dan te bedenken dat het clubje met die inschrijvingen de grootschalige fraude niet kan tegengaan. Wel stimuleren, want met een stapeltje al dan niet verlopen KvK-inschrijvingen onder je arm kan de zogenaamde insolventieadviseur (namen bekend bij de KvK, jawel) ongehinderd zwart geld verdienen aan (bijna) failliete vennootschappen. De KvK weet er alles van maar kan er niets aan doen, omdat justitie slechts inschrijvingsplicht accepteert en meldingsplicht ‘verdachte handelingen’ afwijst. Behalve iedere ondernemer tot een bedragje verplichten is het een zinloze en overbodige instantie. Regionale economie stimuleren? Een giller. De overheid negeert zelf die zogenaamde taak van de KvK door alles op export te zetten (inkomsten voor de elite van BV Nederland) en de binnenlandse economie links te laten liggen. Als de KvK een taak zou moeten oppakken dan is het die van protestbeweging tegen deze foute focus. Maar dan ben je niet langer het luie neefje van zakgeld verstrekkende Oompje Overheid.

  3. Wij zijn boer (vroeger melkveehouder, de laatste jaren voor ons pensioen jongvee-opfok) wij moesten ons ook in laten schrijven bij de KvK, sinds enkele jaren. Ik zou ook werkelijk niet weten waarom, we doen geen zaken met wie dan ook, alleen met 1 andere boer, die ons vee koopt.
    Dit is niet te snappen en pure geldklopperij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s