Kleine fenomenologie van de single

Hoesjes

Rotterdam, dinsdag – Je hxc3 d ze wel vroeger, singles, maar toen heetten ze alleenstaanden of, wat prettiger klonk, vrijgezellen, waarschijnlijk om ze niet te verwarren met… singles. Dat waren plaatjes van vinyl met een diameter van 17,5 centimeter waarop aan elke kant maar xc3xa9xc3xa9n nummer stond. Ze werden afgespeeld op een pick-up waarvan de draaischijf 45 rondjes per minuut maakte. Aan de naald die op die manier door de groeven werd gesleept, zat na een paar plaatjes altijd een pluk stof. Als er veel stof aan de naald zat, klonk de muziek dof of schoof de naald in xc3xa9xc3xa9n keer van de inloop- naar de uitloopgroef.

Singletjes (niet te verwarren met onderhemden of mouwloze shirts; andere klemtoon trouwens) kostten drie gulden vijfennegentig, later vier gulden vijfentwintig, maar voor een langspeelplaat moest je achttien of negentien gulden vijfennegentig neertellen, indertijd een immense som als je het moest hebben van zakgeld en een krantenwijk. Bovendien waren elpees toen vooral verzamelingen van singles. Voor die paar nummers die je nog niet had, ging je natuurlijk niet een hele elpee kopen. Maar als je wel een langspeelplaat had, moest je niet vergeten de pick-up op 33 toeren te zetten anders zong iedereen met donaldduckstemmetjes.

Mijn oude elpees heb ik ooit allemaal weggedaan, maar mijn singles staan op zolder in een kratje. Draaien kan ik ze niet, aangezien ik geen pick-up meer heb en zelfs geen geavanceerde draaitafel die je via de usb-poort op je computer kunt aansluiten. Ik heb de meeste nummers wel in iTunes zitten en anders heb ik ze op cd. Toch heeft het wel wat, zo'n ouderwets singletje op vinyl.

Mií up confusion B

3 gedachtes over “Kleine fenomenologie van de single

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s