Hé, ‘Het Vrije Volk’ toch geregistreerd als handelsnaam – op het adres van de NVJ

Alles van Het Vrije Volk (1945-1991) komt online beschikbaarRotterdam, vrijdag – Naar aanleiding van het artikel van Gert van Engelen over de naam Het Vrije Volk, checkte ik of die inderdaad, zoals de conclusie luidde, nog vrij was – met andere woorden: of niemand die zich intussen had toegeëigend.

Tot mijn verrassing bleek dat laatste het geval. Ik stuitte op een eenmanszaak die zich richt op schrijven, schrijvende journalistiek en overige scheppende kunst, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 75282410 en gevestigd aan de Johannes Vermeerstraat 22 te Amsterdam.

Johannes Vermeerstraat 22… Amsterdam… maar wacht eens even: dat is het adres van de Nederlandse Vereniging van Journalisten!

Desgevraagd kreeg ik uitleg van Yolanda Pattiasina van de NVJ:

De handelsnaam Het Vrije Volk is door een van onze leden op 4 juli 2019 geregistreerd bij de KvK. Het betreft hier een lid met een eenmanszaak dat van de mogelijkheid gebruik heeft gemaakt om als vestigingsadres het NVJ-adres bij de KvK te laten registreren. Van die mogelijkheid kan gebruik worden gemaakt als aan een aantal voorwaarden is voldaan waarvan de belangrijkste is dat er sprake is of kan zijn van een waarschijnlijke dreiging.

… een waarschijnlijk dreiging… Dat klinkt nogal verontrustend.

Aangezien ik de eigenaar ben van de url hetvrijevolk.nl, er ook sites zijn die dezelfde naam gebruiken in een url eindigend op .com, .info en .org (hoewel deze laatste verlopen blijkt) en er in Rotterdam een evenement bestaat dat Vrije Volk Festival heet, vroeg ik de NVJ of deze namen niet conflicteren met de belangen van het op het NVJ-adres ingeschreven eenmansbedrijf. Yolanda Pattiasina antwoordde:

Het lijkt me dat deze handelsnaam – in ieder geval op dit moment – niet conflicteert met de verschillende door u genoemde domeinen, die elk op een ander gebied activiteiten ondernemen. Even kort gezegd: In het algemeen is het zo dat bij conflicterende domeinnamen en/of handelsnamen pas problemen optreden op het moment dat er verwarringsgevaar dreigt. Wel is het zo dat bij het voeren van een handelsnaam aanspraak kan worden gemaakt op bescherming uit de Handelsnaamwet. Maar een beroep hierop door de handelsnaamhouder verwacht ik niet zo snel nu meeste mensen bij Het Vrije Volk aan de voormalige krant denken en ook bij googelen men eerder bij de krant en berichten daarover uitkomt en niet bij de website van deze handelsnaamhouder. Dat betekent wellicht dat het voeren van die handelsnaam bij zijn activiteiten niet van doorslaggevend belang is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s