Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij

Rotterdam, maandag – Dat is Piet Koster, die de champagnekurk tegen de voorpagina van de laatste Uit laat knallen. Uit – zo heette het vrijdagse katern van Het Vrije Volk dat was gewijd aan ‘de zaken van het theater, de muziekzaal, de bioscoop, het museum, het atelier, de boekwinkel en andere plaatsen van meer en minder kunstzinnig vermaak’. Misschien had die kurk genoeg kracht om de krantenpagina die mijn chef Jan Briër en ik ophouden te doorboren, dat herinner ik me niet en dit is de enige foto die ik van de kleine afscheidsceremonie heb.

Rechts op de foto staat Peter Slavenburg, de foto is gemaakt door Niels van der Hoeven.

Als je een bepaalde foto zoekt, kom je honderden, duizenden foto’s tegen die je niet zoekt, getuigenissen van een vorig leven in een andere wereld. Foto’s van eeuwen geleden, zoals de foto’s van begin deze maand.

Of deze foto van 18 december 1981. 

Ik kan uitrekenen hoe oud ik op die foto ben, maar ik doe het niet vanwege ‘weemoedigheid, die niemand kan verklaren, / en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat’ maar die tegenwoordig ook overdag heerst, zeker als men een bepaalde foto zoekt en dusdoende wordt geconfronteerd met alles wat voorbij is. ‘Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij’ (J.C. Bloem).

Correctie 31 maart 2020: In een eerdere versie stond dat de champagne knalde bij het verschijnen van het eerste nummer van de Uit-bijlage. Dit moet zijn: bij het laatste nummer. Dit is aangepast, met dank aan Peter Slavenburg, die ook de naam van de fotograaf vond.

19811218 HVV Eerste Uit-katern

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s