‘Niets onmenselijks acht ik mij vreemd’

Over de reisbrieven van Gerard Kornelis van het Reve

Nu zijn het er nog maar twee, maar het moeten er in totaal zes worden. Zes deeltjes, te verschijnen bij Uitgeverij Fragment, waarin ik de reisbrieven van Gerard Reve zoals die werden gepubliceerd in Tirade en later gebundeld in Op weg naar het einde en Nader tot U, aan een beschouwing onderwerp. Of zoals het op de achterflap wat deftig staat: in hun literair-historische context plaats.

Ik ga meteen verder met het derde deel dat de Brief uit Schrijversland en de Brief in een fles gevonden behandelt. Uitgever en voornaamgenoot Frank van den Ingh wil dat eind november op de kleine-uitgeversbeurs in Paradiso presenteren.

Lekker bezig, al zeg ik het zelf. Eerder publiceerde ik De Avonden forever dat in de laatste weken van december, als u De Avonden herleest, onmisbaar is. Het is bij elke boekhandel te bestellen en van Donner weet ik zeker dat ze het in voorraad hebben en anders komt u maar naar mij.

En bijna veertig jaar nadat Willem Frederik Hermans de 85 exemplaren van de bibliofiele editie van Geyerstein’s Dynamiek in Parijs nummerde en signeerde, heb ik van het verhaal over de totstandkoming ervan, dat ik vorig jaar schreef voor de bundel Hermans honderd, een zelfstandige uitgave gemaakt. De (ook) 85 exemplaren van Misschien was het de apostrof waren bij voorintekening uitverkocht.

‘Ik zou erg graag iets goeds schrijven’ en ‘Niets onmenselijks acht ik mij vreemd’ zijn te bestellen bij Uitgeverij Fragment. Wat zien ze er mooi uit, hè, die boekjes? Huug Schipper deed de vormgeving, de foto’s zijn omstreeks Op weg naar het einde gemaakt door F.N. Broers voor Anefo.

Van ‘Apostrof’, hieronder, was de vormgeving in handen van Jan Kees Karelse, en de foto werd gemaakt door Niels van der Hoeven bij de uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren aan Hermans op 4 november 1977 in Brussel. Dat boekje is in werkelijkheid iets hoger dan De Avonden forever waarvoor ik zelf de foto op de voorkant maakte, geïnspireerd op het oorspronkelijke omslagontwerp van De Avonden uit 1947.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s