De kop is er af

Rotterdam, donderdag – Wat een gezellige drukte was het weer, gisteravond op de openingsavond van het Filmfestival. In Pathxc3xa9 5 keken we naar de ‘openingsfilm voor genodigden’, de Franse documentaire 10e Chambre. Instants d’audiences van Raymond Depardon die ook in andere zalen draaide. In weer andere zalen was de publieksopener te zien, Sideways van Alexander Payne: die staat ook op mijn lijstje.
Depardon had zijn camera in een rechtzaal in Parijs neergezet – wat op zichzelf al bijzonder is omdat filmen daar normaal gesproken verboden is. Maar de verdachten die terecht stonden, hadden er geen bezwaar tegen en de vrouwelijke rechter evenmin, zodat we getuige waren van soms vernederende ondervragingen, momenten van inkeer en uitingen van frustratie (‘Ik hoop dat u goed slaapt vannacht!’, waarop de rechter: ‘Maakt u zich over onze nachtrust geen zorgen’).
Er zitten hilarische momenten in de film, maar wat Depardon ook goed duidelijk maakte was dat er niet alleen boeven voor de rechtbank verschijnen, maar ook gewone mensen, zeg maar: zoals u en ik, die xc3xa9ven in de fout gingen.
Met drank op (wat is nou drie glazen?) achter het stuur bijvoorbeeld.
Of salaud zeggen tegen een zwarte vrouwelijke parkeerwachter. (In de film werd het Franse woord voor ‘schoft’ vertaald met ‘rotwijf’; op televisie zag ik na thuiskomst hetzelfde stukje met ‘teef’ in de ondertiteling.)
Of met een opinelmes op zak worden aangehouden.
Ik heb zelf ook jarenlang met zo’n zakmes met houten heft rondgelopen, niet te groot, gewoon handig bij het openmaken van verpakkingen, het schillen van (sinaas)appels, het smeren van kaas op een stuk stokbrood – dat soort dingen. Het zijn nog mooie mesjes ook, van Opinel, een Frans (!) merk. (Mooie meisjes typten mijn vingers automatisch. Die vingers van mij ook!) Ik had ook het allerkleinste formaat dat ze verkochten: dat gebruikte ik om brieven te openen.
Nooit heb ik erbij stilgestaan dat een opinelmes door justitie als wapen wordt beschouwd.
Het argument van de verdachte dat een dergelijk mesje pas een wapen is als het als zodanig wordt gebruikt, zoals je ook met een schroevendraaier iemand kunt doodsteken, werd door de rechter weggewimpeld met een sarcastisch: ‘U gaat me toch niet het wetboek uitleggen hxc3xa8?’
Ook mooi was de onschuld die werd gespeeld door een van zakkenrollerij verdachte, illegaal in Frankrijk verblijvende Noord-Afrikaan die in de afgelopen tien jaar al minstens vier keer tot vier jaar gevangenisstraf en uitzetting was veroordeeld.
Zou zijn nieuwe veroordeling helpen?

5 gedachtes over “De kop is er af

 1. “overigens, dus de kans dat die dit jaar bij ons terecht komt, is verwaarloosbaar.”

  Oh ja ? Wat nou dus. Die kans is even groot dat ‘ie volgend jaar valt op 3068. Of 2167. Of….
  Getallen hebben geen geheugen. Dat de kans om te winnen klein is, dát klopt.Maar niet groter of kleiner als elke andere willekeurige postcode. In Monte Carlo is het balletje eens, ik geloof 27 achtereen, op rood gevallen. Kortom: ik zou nog maar even nadenken of je dat lot moet opzeggen.

 2. Het klopt wel dat een prijs in theorie twee keer achter elkaar op hetzelfde nummer kan vallen, maar statistisch gezien is die kans toch veel kleiner dan dat hij op een willekeurig ander nummer valt.
  Of is dit hoger goochelen? 😀

 3. Nee dus. Dat is wat ik je duidelijk wil maken. Die kans is even groot/klein. Als er een lijst is waar de prijzen -bijvoorbeeld- de laatste tien jaar zijn gevallen en, opnieuw bijvoorbeeld, de waddeneilanden zitten daar niet bij dan zou je kunnen denken ‘die zijn nu wel eens aan de beurt’. Maar zo werkt het niet met getallen. Als het allemaal eerlijk gaat tenminste.

 4. Inderdaad. Jij hebt het begrepen. Dat is wat al die loterijen willen. En het lukt ze ook.
  Mijn abonnement op de staatsloterij opzeggen, ach dat is geen probleem. Je weet toch niet welk nummer je gehad zou hebben.
  Maar mijn abonnement op de postcodeloterij opzeggen. Nee, dat “durf” ik niet. Stel dat ie op mijn postcode valt. Een heel knap stukje marketing dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s