Wie kent de AP jeugdserie?

Rotterdam, donderdag – Met zekere regelmaat krijg ik vragen over Het Vrije Volk. De krant die zo heette en waarvan het volgende week veertien jaar geleden is dat het laatste nummer verscheen. Maar toen was Het Vrije Volk Het Vrije Volk al niet meer: de blokkop was verdwenen, de rode steunkleur had plaatsgemaakt voor groen en de verhalen werden op een fantasiekolombreedte gezet, in een schreefloze letter ook nog als ik het me goed herinner.
De vragen die ik krijg gaan vaak over de krant van vóór 1971, het jaar waarin Het Vrije Volk zich definitief terugtrok op het bastion-Rotterdam.
Bastion – dat woord hoor je ook nooit meer, maar dit terzijde.
Vandaag kreeg ik een mail van Bas Meester uit Groningen. Hij heeft Het Vrije Volk en de Varagids nog bezorgd in IJmuiden en later in Roden.
‘Vroeger, thuis,’ schrijft hij, ‘kregen wij, kinderen uit een arbeidersgezin, met sinterklaas en met verjaardagen steevast een boek. Een boek uit de AP jeugdserie. Deze boeken werden bij voorintekening verkocht en gedistribueerd door de bezorgers van Het Vrije Volk. Ieder jaar tekende je in voor 6 boeken. De serie is uitgebracht van 1951 tot 1969. Ik heb 85 van de ongeveer 108 titels in mijn bezit. Desondanks weet ik er eigenlijk maar weinig van.’
Voor een artikel in het blad Boekenpost is hij op zoek naar informatie over de serie. Welke boeken zijn er uitgegeven, hoe werden de titels gekozen?
In de reeks verschenen prachtige boeken van bekende auteurs als Annie M.G. Schmidt, A.D. Hildebrand, Leonard de Vries, Jan Mens en Rutgers van der Loeff-Basenau. Ieder boek was geillustreerd en niet door de minste tekenaars: Peter van Straten, Wim Bijmoer, Mance Post, Friso Henstra, Waldemar Post, Carl Hollander, Pim van Boxsel en vele anderen.
‘Alleen de tekeningen van Peter van Straaten blijken tijdloos te zijn,’ merkt Bas Meester op. Wie helpt hem aan informatie?

10 gedachtes over “Wie kent de AP jeugdserie?

 1. Hallo Bas ook ik kreeg van mijn ouders een aantal boeken uit deze serie ( ik ben van 1951 eind 1960 denk ik) en dacht dat ik er veel had ( +- 10 ) maar nu lees ik dat het er zoveel zijn geweest. Ik ben al jaren op zoek naar een lijst met alle titels, enig idee of die bestaat ?
  Hier wat titels die ik nog heb of ooit gelezen heb.
  Een tien voor een tuin
  Kinderen van het schoolhuis
  Sikke en ik
  De kinderen van de dief
  De gevaarlijke reis
  De koepelkamer
  De wonderlijke reis van Peter

 2. ja, die AP-jeugdserie.
  Het allereerste boek dat ik echt las begon zo:
  “Dit is het hoofd-stuk van Pipo de Clown”.
  En dan met een plaatje van Pipo’s hoofd op diezelfde pagina.

  Mijn ouders waren lid van de VARA-gids en zij bestelden ook boeken bij voorintekening.
  Maar ze waren niet rijk en ik denk dat ze er maar een paar besteld hebben.
  Ik vond ze allemaal erg interessant.
  Dit zijn de titels die ik me nog herinner.
  De wonderlijke uitvindingen van professor Knapkop
  In de ronde beschuitbol
  Maak er een feest van
  Het einde van de vliegende hollander
  Alle avonturen van Pipo de Clown
  Pipo en de waterlanders
  Sikke en ik
  Bellefleur en Bonnevu

  Ik ben ook op zoek naar de volledige lijst en wil ze op termijn gaan verzamelen.

  Via http://www.boekwinkeltjes.nl zijn er nog heel wat boeken te verkrijgen.

 3. In mijn boekenkast staan nog steeds:
  Het huis met de gekroonde karnton – Jelte Kuipers
  De man die de trap afging – Tjeerd Adema
  Het geheim verbond – Tjeerd Adema
  Het raadsel van de vier getallen – Johan Veeninga
  De redders van Engelmond – Jan Mens
  De kleine ranseldrager – Ton Oosterhuis
  Speurders van de Blauwe Steeg – Ton Oosterhuis
  De koepelkamer – Marjolein de Vos
  Kameraden – S. Franke
  De zaak met de drie hemelbedden – Jelte Kuipers
  Jan Volckertszoon – Dick Dreux

 4. Ook mijn vader was bezorger van het Vrije Volk en de VARA-gids, elke week contant afrekenen. Ook ik heb daar een paar boeken aan over gehouden: Jan en Barend doen aan puzzels, Marius Blok bij de Tommies en Acrobaten.

 5. Hartverwarmend, al die reacties op de AP-jeugdserie. Als auteur van een drietal boeken uit die serie (De kleine ranseldrager 1954, De speurders van de Blauwe Steeg 1963 en De wonderbenen van Umberto 1965. Een vierde boek met de titel De verdwijning van Fitz Fingers is destijds niet verschenen, omdat de AP jeugdserie na 1969 niet meer bestond. Het is onlangs toch nog verschenen bij internet-uitgever boekscout.nl en kan door de liefhebbers aan hun verzameling worden toegevoegd.

 6. Ik zoek geregeld leuke boeken voor de kleinkids. Bij ons thuis werd er veel gelezen door vooral mijn vader, dat sloeg over op mij (ik denk tussen 1960-1965) en dus kreeg ik de boeken via het Vrije Volk,dxc3xa9 krant van Rotterdam.De titels die mij vooral zijn bijgebleven zijn: Het verdwenen parelsnoer, Spaghetti van Menetti en Bellefleur en Bonnevu. Zouden deze boeken nog te verkrijgen zijn?

 7. Ik ben geregeld op zoek naar leuke boeken voor de kleinkids. Tussen 1960-1965 kreeg ik de boeken via Het Vrije Volk. Titels die ik nog herinner zijn: Spaghetti van Menetti, Het verdwenen parelsnoer en Bellefleur en Bonnevu. Weet iemand waar je ze kunt verkrijgen?

 8. Ik ben van 1951. Nu nog kijk ik terug op een fijne leesjeugd door de ap serie.
  Meest indruk achtergelaten heeft De Modderjongens van Dick Dreux.

 9. Wij woonden in Noord-Oost Groningen, maar zelfs toen Het Vrije Volk zich definitief had terugetrokken op het bastion-Rotterdam bleven we abonnee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s