Het huis van ‘In koelen bloede’

Rotterdam, donderdag – Reist iemand ooit wel eens langs de huizen waar Hans van Z. in de jaren zestig zijn moorden pleegde? Ik heb er nog nooit van gehoord. Maar nu Maarten Laupman mij een foto stuurt van het huis in Kansas waarin in 1959 de familie Clutter werd omgebracht, kijk ik daar niet van op.
Ik bedoel niet te zeggen dat ik van het huis niet opkijk, wat overigens wel zo is: dat ik er niet van opkijk, bedoel ik.
Ik bedoel dat het huis kennelijk het soort toeristische attractie is geworden waar je als Europeaan een foto van maakt.
Omdat het drama dat zich hier afspeelde meer tot het collectieve geheugen behoort dan alles wat Hans van Z. heeft uitgespookt – en dat was toch heus niet mis.
Als Truman Capote er niet zijn roman In cold blood over had geschreven, was wat hier gebeurde ook aan ons voorbijgegaan. Dan was er niet in 1967 de film naar de roman geweest en dan had de film Capote uit 2005 geen recht van bestaan.
Zegt dit alles iets over de dominantie van de Amerikaanse cultuur?

Meer foto’s van Maarten Laupman hier.

Een gedachte over “Het huis van ‘In koelen bloede’

  1. Hoe goed is een geheugen? Al sinds mijn kindertijd -en dat moet wel als je over Hans van Z. spreekt- heb ik de volgende herinnering: in huize Zonnehoek beneden aan de Oostzeedijk is volgens mij een oude weduwe met loden pijp vermoord door Hans van Z. Met die loden pijp vermoord dus, niet dat die oude weduwe wel eens een loden pijp opstak gevuld met zware waar van die andere weduwe uit Rotterdam. Rijdend over de dijk durfde ik niet eens naar beneden te kijken, zo bang was ik ervan. Ik weet niet eens of dit verhaal waar is of dat ik uit de naam van Zon en huize Zonnehoek zelf een hardnekkige belevenis heb gefantaseerd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s