Kamer van Koophandel = win-win-situatie

Pzh_logo Rotterdam, vrijdag – Vreemd telefoontje. Iemand van een of ander bureau dat voor de provincie moet inventariseren hoeveel mensen er bij bedrijven werken en of die mensen er niet nog een andere betaalde baan naast hebben. Hij zegt iets over werkgelegenheidscijfers eind van het jaar, dat die moeten kloppen.

Ik ben geen bedrijf, maar een zzp'er, de helft van een maatschap. Al eerder schreef ik over de idiote wettelijke verplichting om je als freelance-journalist in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het inschrijven vind ik tot daarentoe, ik bedoel: wat kan mij het schelen, maar de consequentie is dat ze je jaarlijks een rekening sturen die je natuurlijk ook weer wettelijk verplicht bent om te betalen. De eerste betalingsherinnering voor dit jaar heb ik al te pakken en 'voor het vervolg van onze incassoprocedure verwijzen wij naar onze website'.

Pure diefstal onder het mom van…, ja, van wat eigenlijk?

In elk geval vroeg die vent aan de telefoon dingen die hij ook kon vinden in het handelsregister. Dus ik zeg: 'Bel de Kamer van Koophandel, daar weten ze alles.'

'Ja,' zegt hij, 'maar voor die informatie moeten we betalen. Vandaar dat ik u zelf even opbel.'

Als ik het goed begrijp lever ik dus tegen betaling en verplicht informatie aan de Kamer van Koophandel die de Kamer van Koophandel dan weer tegen betaling beschikbaar stelt aan derden. Beter voorbeeld van een win-win-situatie zul je niet snel treffen.

Overigens betaal ik natuurlijk ook belasting aan de provincie Zuid-Holland, dus als ze daar zo nodig iets moeten weten mag het toch wel iets kosten? Of belt zo'n bureau soms voor niks alle eenmansbedrijfjes af? Wat is dit voor stompzinnige werkverschaffing?

'U bent niet verplicht, hoor, om mijn vragen te beantwoorden,' zei de man die mij opbelde nog. Ik weet niet of ik dat per se een geruststelling vind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s