De Dante van de negentiende eeuw

Met mijn vriend Niek in het Van Gogh Museum in Amsterdam de Rossetti-tentoonstelling bezocht. Niek had mij (en Pim: we waren twee keer gedriexc3xabn in Londen voor het cricket) in de Tate Gallery al eerder attent gemaakt op het werk van Dante Gabriel Rossetti (1828-1882), in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden een Engelse schilder, zoon van naar Engeland uitgeweken Italiaanse intellectuelen. Zijn zus was dichteres, zijn broer kunstcriticus en hijzelf dus beeldend kunstenaar xc3xa9n dichter.
Ook was hij oprichter van de Prerafaelitische Broederschap die streefde naar de puurheid van de middeleeuwse kunst.
In Londen is, verspreid als het is, natuurlijk lang niet al het werk van Rossetti te zien, maar in Amsterdam hangt – in elk geval tot 6 juni – een vrijwel uitputtend overzicht: tekeningen, aquarellen en olieverven. En daarnaast nog voorbeelden van toegepaste kunst: boekontwerpen, glas-in-loodramen, ja zelfs stoelen die door de firma Morris werden geproduceerd en die door Rossetti ontworpen zouden zijn.
Eigenlijk was Dante zijn derde voornaam, maar zijn liefde voor de Goddelijke Komedie van de Florentijnse middeleeuwer Dante Alighieri blijkt niet alleen uit de scxc3xa8nes die hij uit dit werk verbeeldde, maar ook uit het feit dat hij zijn derde naam doorschoof naar de eerste positie.
Ook de Griekse mythologie, de rooms-katholieke beeldreligie en de Engelse ridderlegenden rond Koning Arthur waren inspiratiebronnen van Dante Gabriel Rossetti. Zijn jong gestorven vrouw Elisabeth Siddal en zijn latere vriendin (en minnares?) Jane Morris, echtgenote van zijn vriend en collega-kunstenaar William Morris, stonden model voor uiteenlopende figuren als Maria en Pandora.

Vooral de latere schilderijen blinken uit door hun kleurenpracht. Soms lopen ze vooruit op de art-deco-stijl van later, een enkele keer scheren ze rakelings langs de afgrond van de kitsch. De vrouwen op zijn doeken zijn kuis of sensueel, Maria of Maria Magdalena.En bijna altijd schreef Rossetti er een mooi gedicht bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s