Stevig rockende Dylan vindt zichzelf nog maar weer eens opnieuw uit

Amsterdam, zondag – Bob Dylan speelde voor het eerst in bijna vijf jaar weer gitaar op een Nederlands podium. De laatste keer dat hij dat deed was op 2 mei 2002 in Ahoy. In 2003 (10 november: Heineken Music Hall) en 2005 (28 oktober: Ahoy) beperkte hij zich tot keyboard en mondharmonica. Maar toen vanavond om tien over half acht de band het nummer ‘Cat’s in the well’ inzette, bespeelde Bob de elektrische gitaar. Hij zou dat ook in de volgende drie nummers doen, af en toe – en niet onverdienstelijk – solerend.
Vanaf song nummer vijf zocht Dylan weer zijn toevlucht tot het keyboard, waarbij opviel dat zijn spel beter was te onderscheiden dan de voorafgaande keren ondanks het feit dat de vijfmansband die hem begeleidde veel steviger rockte dan voorheen. Het orgelspel deed denken aan dat van Augie Meyers: accenten eerder dan een tapijt van geluid.
De setlist leunde zwaar op de klassiekers uit de jaren zestig (‘It ain’t me, babe’, ‘Highway 61 revisited’, ‘Stuck inside of Mobile with the Memphis blues again’ en natuurlijk ‘Like a rolling stone’ en ‘All along the watchtower’) en het laatste album Modern times waarvan vijf nummers werden gedaan. Vreemde eenden in de bijt waren het genoemde openingsnummer van Under the red sky en het titelnummer van datzelfde album uit 1990 en ‘Watching the river flow’.
Dylan raspte zich met verve een weg door zijn repertoire. Opvallend was dat hij zijn liedjes, sommige meer dan veertig jaar oud, telkens opnieuw lijkt uit te vinden. Speelde hij bij eerdere gelegenheden ‘All along the watchtower’ als de standard die Jimi Hendrix ervan heeft gemaakt, nu gaf hij er weer een geheel eigen draai aan waardoor hij het nummer – als rechtmatige eigenaar – weer helemaal naar zich toetrok. Ook de andere klassieke nummers waren opnieuw in de verf gezet.
Daarbij was de Texasswing die in vorige concerten overheerste, op de achtergrond geraakt. Elementen daaruit waren nog wel hoorbaar in de viool en de steelgitaar van Donnie Herron en in de nummers die in een meer akoestische setting werden gespeeld, maar de band ontpopte zich voornamelijk als een rockende machine, voortgestuwd door de bas van Tony Garnier en het slagwerk van George Recile, met de anders zo onbeweeglijke Bob Dylan zelf swingend achter zijn keyboard.
Het vermogen om zijn werk telkens opnieuw te interpreteren, onderscheidt Dylan wat mij betreft van generatiegenoten die zijn gaan geloven in het feest der herkenning dat het uitvoeren van hun toppers van weleer teweegbrengt.

Dit schreef Martin Bril in de Volkskrant van 10 april 2007.

4 gedachtes over “Stevig rockende Dylan vindt zichzelf nog maar weer eens opnieuw uit

  1. hoorde dat de band niet goed was maar vond juist dat er goed gebruik werd gemaakt van een goede , zware combi , die het heel goed deed in het genre.
    Aaangezien de gemiddelde leeftijd behoorlijk weerd gedrukt door ondermeer mijn dochter van 22 (jaar) werd het een waar ‘Bobdfest’

  2. hoorde dat de band niet goed was maar vond juist dat er goed gebruik werd gemaakt van een goede , zware combi , die het heel goed deed in het genre.
    Aaangezien de gemiddelde leeftijd behoorlijk weerd gedrukt door ondermeer mijn dochter van 22 (jaar) werd het een waar ‘Bobdfest’

  3. If you are a smoker who realized the bad effects of your attitude and you be to command outgoing ways to beat it smoking, this article is for you. yet, you be required to be instant because kicking this routine is not gentle if you bear been a covet opportunity smoker. The nicotine that is hand-out in cigarettes is a definitely addictive drug. That is why smoking is damned thorny to abandon because the addiction that is caused by nicotine.

    To win at an end your [url=http://simplequitsmoking.wordpress.com]clash[/url] against nicotine addiction, you penury to put together for the yield up to the fore and take in inevitable that you are committed to your goal. The ask for to abandon be required to at the end of the day get from you and you should be firm to act on your ask for immediately. People who are flush in abandonting smoking say that abandonting chest turkey is the maximum effort technique.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s