De brandgrens zichtbaar gemaakt

_0017588_laupman_voor_frank

Rotterdam, maandag – 14 mei is een beladen datum in Rotterdam. Op 14 mei 1940 bombardeerden Duitse vliegtuigen een  groot deel van de stad naar de verdommenis. In twaalf minuten tijd veranderde een gebied dat zich uitstrekte van Mauritsweg tot Lusthofstraat en van de noordelijke oever van de Nieuwe Maas tot voorbij het spoor dat zich dwars door de stad slingerde in een rokende puinhoop. Achthonderd doden, duizenden daklozen.
Zo werd Rotterdam tot de stad die het nu is. Van een snelgegroeide Hollandse waterstad met kosmopolitische neigingen tot een op Amerikaanse leest geschoeide moderne wereldstad.
Hoe groot het stuk stad was dat zevenenzestig jaar geleden werd vernield, was vanavond  voor het eerst in een oogopslag te zien dankzij de meer dan honderd lichtkanonnen die de brandgrens markeerden. Op het Schouwburgplein was huiveringwekkende muziek te horen met een bijzondere rol voor  sirenes die angstaanjagend brulden. En langs de twaalf kilometer lange brandgrens verlichtten schijnwerpers de hemel. (Foto Maarten Laupman)

3 gedachtes over “De brandgrens zichtbaar gemaakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s