Tante Mies

Rotterdam, vrijdag – Tante Mies had ik zeker in geen dertig jaar gezien. Eigenlijk geen echte tante, maar tante Mies en oom Bas waren vrienden van mijn ouders en mijn broer en ik speelden met hun dochters. Zij woonden recht achter ons, wij in de Steven Wiegmanstraat, zij in de (naamvergeten)straat – beide zijstraten van de Dorus Rijkersstraat. In Wielwijk werd ons grootse maritieme verleden herdacht.
Achter de huizen lag een flinke lap gras en de tegen de sloot onderaan de Zuidendijk doodlopende straten waren zelf ook ruim van opzet. Bijna niemand had een auto, ik geloof alleen onze buurman, mijnheer Lodewijk. Daar hadden ze ook televisie, alle kinderen uit de buurt kwamen op woensdagmiddag kijken.
Het was je reinste kinderparadijs, ook doordat er overal in de wijk nog werd gebouwd en er altijd wel dingen te vinden waren waarmee je piratenschepen kon bouwen (om een beetje in de geest van de straatnamen te blijven).
Ik was gisteren met mijn moeder bij tante Mies. Ze woont nog steeds in Wielwijk, niet meer in die straat waarvan ik de naam niet meer weet, maar op het Admiraalsplein – ook al weer veertig jaar trouwens. Meteen nadat ze de deur had geopend, duwde ze mijn moeder, die jarig was, een boeket in handen. Voor mij had ze het nummer van De Koepel, het personeelsblad van Penn & Bauduin, klaargelegd waarin het in memoriam voor mijn vader stond afgedrukt. Mijn vader en oom Bas werkten allebei bij de Dordtse bruggenbouwer.
Ze zei dat ze elke dinsdagochtend als ik op Radio Rijnmond mijn column uitsprak ervoor zorgde dat ze bij de radio zat. Nu luistert ze niet meer naar Rijnmond. Mijn tante Mies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s