Ubuntu brengt dode harde schijf tot leven

UbuntuRotterdam, dinsdag xe2x80″ Laatst stond er een stukje in de Volkskrant over Ubuntu dat mijn nieuwsgierigheid wekte. Ubuntu is een besturingsprogramma op basis van Linux, gemakkelijk in het gebruik, stabieler dan Windows en eenvoudig te downloaden en op schijf te branden. Wil je het eerst proberen zonder het te installeren, dan kan dat vanaf het schijfje; Windows blijft dan volledig intact.
Sinds ik over ben op Mac xe2x80″ ik heb me nog niet aan Leopard gewaagd, trouwens xe2x80″ staan de beide op Windows XP draaiende machines, een desk- en een laptop, er het grootste deel van de tijd ongebruikt bij. Ze hebben altijd kuren gehad. Van de laptop doet soms om onverklaarbare redenen het geluid het niet, de andere computer, inmiddels drie jaar oud, start de ene keer vlekkeloos en de andere keer in het geheel niet op.
Het begrip xe2x80x98betrouwbaarxe2x80x99 acht ik op geen van beide apparaten van toepassing.
Waar ik nieuwsgierig naar was, was of ze op Ubuntu wel zonder nukken zouden draaien.
Het opstarten vanaf het gebrande schijfje ging zonder probleem. Ubuntu ziet er aantrekkelijk uit: een overzichtelijk bureaublad met duidelijke iconen en ook het bladeren in de mappen verliep feilloos.
Het enige, en meteen behoorlijke, minpunt was dat er geen verbinding met internet te maken viel. Het draadloze netwerk werd niet gezien. Maar een pluspunt, en ook dat behoorlijk, was dat een gecrashte, doodgewaande externe harde schijf gewoon gelezen werd!
Noch mijn Macs, noch de op Windows draaiende computers lukte dat, vandaar dat de harde schijf was opgegeven xe2x80″ sterker nog: de importeur had hem vervangen door een nieuw exemplaar omdat hij er ook geen raad mee wist. Maar Ubuntu toverde hem zomaar tevoorschijn, wat mij betreft een wonder!
Ik nam me voor om te bestuderen hoe ik verbinding moest maken met internet en sloot de computer af. Toen ik die weer op Windows XP wilde laten opstarten, gaf hij geen sjoege. Het apparaat schakelde vanzelf uit voordat er zelfs maar een opstartscherm was te zien. Beledigd? Geen van de trucs werkte, zelfs de recoveryschijf bracht geen verlichting. Ook niet na vele malen proberen.
Ik was bang dat de computer nu echt het loodje had gelegd. Toen ik hem aan het eind van de middag nog eens aanzette, zag ik het scherm waarin wordt gevraagd of Windows in de laatst werkende configuratie of in beveiligde modus moet opstarten. Hij deed het weer.
Rare jongens, die computers.

6 gedachtes over “Ubuntu brengt dode harde schijf tot leven

 1. Ha Frank,
  Tiet geleden. Kom hier zomaar op tijdens het surfen. Wou je even feliciteren met je verjaardag!

  Groet,

  Sander Louis.

  PS Hoe lang zit je daar nog?

 2. Ubuntu brengt dode schijf weer tot leven? Inderdaad, een wonder. Ik ben vier dagen bezig geweest om Ubuntu op mijn uiterst levendige schijf te installeren, maar kwam niet verder dan stap 4: vul uw adresgegegevens in. En dat was na tien uur wachten!

 3. Als eveneens overtuigd Mac-gebruiker wil ik nog het volgende opmerken.
  Het terugwinnen van data van een kapotte harde schijf,die niet door Windows of OSX gelezen kan worden, lukt ook met Knoppix. Dit is een Linux bedrijfssysteem, dat opstart vanaf een CD.
  Geen installatie nodig.
  http://www.knoppix.net/

 4. Microsoft xp-pro zegt tegen een dame van ongeveer 80 jaar, u gebruikt ilegalesoftware. de daarna aangeschafte xphome voor 99 euro wilde het probleem niet oplossen. Maar na install van Ubuntu kon ik C: format en xp home installeren.

  Groet Jan

 5. Na mijn schijf met Killdisk te hebben geformatteerd. Heb ik geprobeerd om Ubuntu op mijn schijf te installeren. Dat dit evengoed nog mogelijk was heeft mij erg verbaasd. Een poging met betaalde versies zoals Windows en Mandriva werd geweigerd. Verbazingwekkend !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s