Fotografen kijken anders

L1070031

Parijs, vrijdag – Natuurlijk kijken fotografen anders. Hoewel ik die eindeloze benen ook wel had gezien natuurlijk. Deze prachtige zwarte vrouw was me op Paris Photo ook al opgevallen en ze maakte alle foto’s die daar worden gexc3xabxposeerd futiel – nou ja, misschien niet alle foto’s. Bijna alle foto’s.
Toen Maarten en ik het in de Carrousel du Louvre wel hadden gezien, stond ze bij de omgekeerde piramide. Ze is misschien model. Met die benen…
Enfin.
Ook onder mijn fotografenvrienden woedt de discussie of fotografie wel kunst is – of wanneer wel en wanneer niet.
Het soort discussie dat nooit tot een conclusie leidt, hooguit tot uiteenlopende opvattingen.
Op Paris Photo zijn veel schitterende foto’s te zien. Maar wat maakt een foto schitterend? Ook zoiets.
Soms door het verhaal dat een foto vertelt, soms door het verhaal dat de foto aankleeft. Maar ook daar kom je niet uit, want als het de context is die een foto ontroerend maakt (ik zeg maar iets), is er altijd iemand die zegt dat de foto ook zonder die context moet kunnen ontroeren.
Een ding dat zeker is, is dat de prijzen die op Paris Photo voor foto’s worden gevraagd de pan uitrijzen. De duurste foto die ik heb gezien, was een vierkant afdrukje van hooguit vijf bij vijf centimeter, een trap in Montmartre van bovenaf gefotografeerd in 1926, dat 113.700 euro moest opbrengen. Weliswaar was de fotograaf de beroemde Andrxc3xa9 Kertxc3xa9sz en mogen we er gezien de prijs en het formaat van uitgaan dat het om een vintage print gaat, maar toch. Veel geld.
Ook eigentijdse fotografen, althans hun galeries, weten wat ze waard zijn.
In de Bibliothxc3xa8que National liepen we Flip Bool van het Nederlands Fotomuseum tegen het lijf. Ik vroeg hem of hij ook in Parijs was om dingen te kopen. Ik vertelde hem van het printje van Kertxc3xa9sz. ‘Dat bedrag is anderhalf keer mijn aankoopbudget,’ zei hij. Dus wat het Nederlands Fotomuseum eventueel nog niet heeft, gaat hij zeker niet hier kopen.
Prachtige tentoonstelling overigens in de Bibliothxc3xa8que National: 70’s. La Photographie Amxc3xa9ricaine. Schitterende foto’s van Diane Arbus, Robert Frank, Ralph Gibson, Lee Friedlander, Walker Evans, Larry Clark, Les Krims, Lewis Baltz.

Een gedachte over “Fotografen kijken anders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s